Semark Rådgivende Ingeniører

Sammenligning af højre og venstre kanal

Mange lydeksempler baserer sig på at sammenligne højre og venstre kanal, men det er ikke let at høre forskel når begge kanaler kører samtidigt, og en almindelig medieplayer er ikke til megen hjælp i den sammenhæng.

En mulighed at at benytte det gratis program Audacity som fås til alle platforme. Der findes selvfølgelig mange andre programmer som sikkert også kan, og hvis man kender mulighederne så bruger man selvfølgelig dem, men hvis ikke, så er dette en simpel vejledning i at benytte Audacity til sammenligningen.

Lydfilen hvor højre og venstre kanal skal sammenlignes åbnes først i "Fil - åben" hvorefter der fremkommer et stereospor svarende til højre og venstre kanal.

Stereosporet splittes herefter i to separate monospor ved at vælge drop-down feltet øverst i sporets kontrolpanel og vælge "Split stereo to mono".

Nu er de to kanaler straks separeret, og hvis man nu afspiller lydfilen, vil begge spor komme i mono, men oven i hinanden.

Vi skal nu have "slukket" for det ene eller andet spor for at kunne sammenligne, og det gør man ved at "mute" det ene spor.

mute250


Nu hører man kun det andet spor, men det er ret besværligt at sidde og mute det ene, mute det andet, osv. for at sammenligne. Tricket er derfor samtidigt at klikke på "Solo" på samme spor som man lige har mutet, og straks hører man det andet spor.

Man kan altså let skifte mellem det ene og det andet spor (før højre og venstre) ved at klikke "Solo" til og fra.

Problemet er bare at sammenligning af en lang lydfil ikke er så let da man hurtigt "glemmer" hvordan en bestemt passage lyder, men dette klares også let: Det stykke man indgående vil sammenligne markeres ved at trække musen hen over stykket. Herefter holdes "Shift" (store bogstaver) tasten nede mens man klikker på "Afspil" knappen. Nu loopes, dvs. spilles igen og igen, kun det valgte lydstykke, og man kan herefter sammenligne ved at klikke "Solo" til og fra.

List of sound related articles

Sammenligning af RØDE NT1a og GA FC1

Sammenligning af RØDE NT1a og Sennheiser MD421

RØDE NT1a vindhætte

Sammenligning af højre og venstre kanal

Målinger på Behringer XENYX X1204USB

Målinger på Behringer MINIMIC MIC800

Termisk støj i modstand

XLR  forbindelser
 

split250

solo250 

loop250